Strategi er en betegnelse knyttet til militæret, det vil si til store militære operasjonsplaner. I dag benyttes begrepet noe mer vidt, men den essensielle meningen går ut på at man snakker om planer og opplegg som er iverksatt for å nå bestemte mål.En av de mest velkjente bøkene om militær strategi er nok Kunsten å krige av Sun Zi. Når man spiller strategiske spill kan man ha nytte av kunnskapen til Sun Zi, da forfatteren blant annet peker på at man må forberede seg og være klar over sine egne og motstanderens styrker og svakheter. Les videre for mer informasjon om noen av de mange spennende typene strategiske spill.
Sjakk – et strategispill med lang historie
Ordet sjakk kommer opprinnelig fra det persiske ordet “sjah” som betyr noe sånt som hersker. Dette fascinerende strategispillet for to personer er en videreutvikling av et indisk krigsspill som het shaturanga, som er kjent fra rundt år 600. Fra rundt år 1000 var sjakk velkjent blant den europeiske overklassen og spillet hadde nok sin glanstid i middelalderen. Rundt 1400 ble spillet utviklet til den versjonen vi kjenner i dag. De første internasjonale turneringene i sjakk fant sted på 1800-tallet. Sjakk er et komplekst spill, der man strategisk må vurdere posisjoner, forutse motstanderens trekk og planlegge både kortsiktige og langsiktige mål og planer for spillets gang. Da norske Magnus Carlsen ble stormester i sjakk i 2003 i svært ung alder, økte interessen for sjakk i Norge og i norsk media. De norske klubbene opplevde også en større pågang, men det var allerede i 1884 at Norges eldste sjakklubb Oslo Schakselskap ble stiftet.
Othello – en livstid å mestre
Othello er et annet eksempel på et strategisk brettspill for to personer. Dette spillet er en modernisert utgave av spillet Reversi, og ble lansert på 70-tallet. Othello har mindre kompliserte regler enn sjakk, og det tar mye mindre tid å lære disse, men det skal likevel en del til før man er en habil spiller. Det første verdensmesterskapet i Othello ble arrangert i 1977, og Norges Othelloforbund ble stiftet på 80-tallet.
Mer moderne brettspill med strategi som element
Har du spilt Risk med venner? Dette brettspillet hører til blant klassikerne av de mer moderne strategibrettspillene. Her gjelder det å mestre krigerkunsten. Risk kan man spille med flere enn to spillere, opp til fem kan være med. Her er målet å erobre verden før en av motstanderne dine klarer det. Det kan kun være en krigsherre i Risk. I Risk finner vi et element av flaks også. Quarto er et prisvinnende strategispill i abstrakt strategi. Her er det igjen to motstandere som kjemper mot hverandre i et tilsynelatende enkelt spill der målet er å få fire brikker på rad.
Poker er et strategisk spill
Poker er et pengespill som oppstod i USA på 1800-tallet som en videreutvikling av ulike typer europeiske kortspill. Poker fungerer best med flere deltagere, 5-8 gir et godt utgangspunkt. Poker er et strategisk spill der det gjelder å få best “hånd”, det vil si en kombinasjon av kort som er bedre enn motstandernes. Poker har den perfekte balansen mellom ferdigheter/strategi og flaks. Strategiene man bør lære seg kan blant annet gå ut på hvilken posisjon man holder rundt bordet og hvilken betydning det har, når man bør høyne eller kaste seg, hvordan man kalkulerer oddsene og ikke minst hvordan man leser motstandernes spill.
Strategispill som dataspillsjanger
Strategispill er en sjanger innenfor dataspill der strategisk tenkning og planlegging er essensielt for å avansere i spillet. De som spiller får ofte kontroll over en gruppe, en hær eller noe lignende og må bruke de forutsetningene han eller hun har til rådighet for å løse utfordringer av for eksempel taktisk, strategisk og logistisk art for å nå visse mål. Kjente og populære strategispill er for eksempel Dune II, WarCraft, Age of Empires, Command & Conquer, Heroes of Might and Magic og Total War. Dune-spillene var faktisk inspirert av fantasyfilmen Dune fra 1984, regissert av David Lynch.